вторник, 18 май 2010 г.

ОТ ЗАТВОРА НА ДУШАТА МИ

Колеги, братя и съкилийници,

ето на какви на мисли ме навежда „риформътъ“ на БАН и партийната простотия:




„ТЕ“ и БАН – дует на десетилетието

Първо ни обиждат на феодални старци, после взимат академик на 77 години и го карат да им напише закон за БАН. Защо ли?

Първо казват, намалете рязко бройката на институтите, после, че тази бройка напълно ги удовлетворява. Та-а-а-ка ли?

Първо се борят за възможно най-малко пари в научният сектор, а после натякват – с тези пари ние (кои ли пък са те?) не можем да поддържаме толкова много учени. Откъде накъде?

Първо искат реформа и резултати, и когато получават блестящи резултати ( и то международно проверени) – орязват яко бюджета. Опаа?

Започват медийни кампании под надслова: в България и БАН наука не се прави, след което заявявят, че БАН бил силно ценен като научна организация и видите ли само за него се грижели. Наистина ли?

Първо казват, че не се интересували от никакви имоти (а само от наука), а после се оказва, че искали само свой финансов директор на БАН да назначат. Кои ли са пък те?

Първо изискват всички възрастни колеги да излязат от академичната общност, след което воюват за техните права. Подиграват ли ни се?

Първо искат да изкарат всички хуманитарни и социални институти вън от академията, а после под масата подават неофициален списък за съхраняване, обявявайки всеки един от тях за безкрайно уникален и ценен(което е вярно). Къде ли все пак ще намери подслон постоянството?

Първо търкаляме тикви на Вълчев и Станишев, а после на Игнатов и Дянков (добри приятели на Вълчо седянката), после протестите ... ни били политически. Дали не са само академични?

Софийския университет прави 4000 научни публикации, докато НБУ за същото време – 25. Дали СУ точно има лош научен мениджмънт?

Докато финансистите искат поне 2% от БВП за наука, ресорният министър яростно ги наставлява как да го намалят 3 пъти. Браво!

Министърът на образованието и науката има по-добри икономически доводи от министър Трайков и самия премиер. Ега ти!

Министърът на науката дава чиста и кристална концепция за бъдещето на българската наука, целите, стуктурата и, и .... осигурява финансирането и. (Това не е за тук – сънувах го)

Първо казват, че институтите на БАН ще минат на директно подчинение я към министъра, я към разни министерства и университети, а после, че Академиците щели да го ръководят. Аз май станах луд?




Грузински сценарий ли е това? Не, бантустански, банански и маймунски! Писна ми!




Струва ли си човек да следи изказванията на министрите Дянков и Игнатов?

Освен, ако не искате да загубте и последната си капка душевноторавновесие?

Така че колеги, утре, ъ-ъ-ъ-ъ (я да погледна) сряда, ще е хубав ден, отивам на протест за БАН, за добра наука за истинско, отговорно, ... абе ... какво отговорно? – поне нормално!, човешко отношение към учения, та и към актьора, пък и към учителя, към всеки нормален човек в тази страна. И не се хващайте на бълнуванията на министри –

един закон, докато се подготвя 100 пъти ще се промени

и всички инструкции на „отвореното общество“ ще приюти!

Приятно изкарване,


До утре, сряда, 19.V.2010 г. от 10.45 ч. пред БАН.

До скоро, съкилийници, колеги, братя!

Христо Лафчиев

ПС:Публикувано от съ-при-част-ност

Няма коментари:

Публикуване на коментар