неделя, 22 май 2011 г.

От дупка за дупка в дупка...

Колко години отлагане,отказване...и си задаваш въпроса :
ЗАЩО?!
И сега предпътно възтежко надмогване , за да тръгнеш на път .Има достатъчно причини за да останеш в София-за да работиш, да се забавляваш ...и да спестиш пари с които после да платиш сметките си...
И има един начин да тръгнеш към една проява ,да събудиш спомена за онази луда решителност.Самота, липса на обратна връзка-глупости...просто тръгни и звезда бъди!
Благодаря на "ЖАР ТЕАТЪР " за играта с огън:)Благодаря на Багера и шурея му за колопътуването до монастира"СВ.Апостоли Петър и Павел",за крайязовирната пътека и споденянето на ПЪТЯ.Не тръгнах към Родопите, за да бъда в Каим за къна и осъществяванв на една по-голяма /в личен план/ проява! И когато тръгна към читалище "Бъдеще сега " ще наваксам..

пс:(Скъпи ЖАР приятели, заповядайте днес в Парка "Заимов", София да отпразнуваме заедно нашия празник - денят на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена, в който по традиция започват нестинарските игри в България. В "ЖАР ТЕАТЪР" правим това вече 18 години, а във Фондация "ЖАР театър-изкуство-култура" - шест. Начало 21:00. Ще се радваме ако станете част от нашия огнен хепънинг. ХАЙДЕ ДА ИГРАЕМ С ЖАР!!!!)

ппс:Алексей Жалов:Вероятно това ще е най-масовото и многостранно събитие на българските пещерняци за годината !
http://www.facebook.com/event.php?eid=154104044651709
http://www.speleo-bg.com/lang-bg/action/sbor/426-2011-03-21-21-40-00.html
Национален Конгрес-сбор на БФСп
Поради независещи от организаторите причини мястото на конгреса ще се проведе на Хижа "Пашино бърдо" , а не както е обявено на Ловна хижа "Чукурска поляна"

 Посещение на културно-исторически и природни забележителности:

Крепост Цепина;

Намира се на 6 км. от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина. Построена е на висок и скалист връх на надморска височина 1136м. Крепостната стена е дебела до 210 см, а във вътрешната част на крепостта са останали отлично запазени водохранилища от ХІІ – ХІV век и най-голямото е с дълбочина до 10 м. Също така са разкрити основите на няколко църкви от ХІІ – ХІІІ век, както и една ранно християнска от V – VІ век.

Ранно християнска базилика Николица;

Църквата в местността Николица, гр. Ракитово е раннохристиянска, трикорабна, кръстокуполна базилика. Построена е през периода ІV – VІ век от тракийското племе беси, което в края на ІV век приема християнството от мисионера епископ Никита Ремесиански. Съществувала е до средата на ХVІІ век, разрушена до основи след помохамеданчването на Чепинския край. Два века е забравена, но некрополът около нея се използва до ХІХ век. Върху останките й е построен параклис през 1923 година.

Базиликата е разкрита от археолозите през 1962 година. Размерите й са 32 х 17 метра. На изток тя завършва с три различни апсиди. Стените на църквата са с дебелина 1.30 метра. В пода на централната апсида е открита малка крипта, в която са съхранявани мощите на неизвестен светец. По своята архитектура базиликата е сходна на църквата „Св. София" в София, на базиликата над Белово, на Еленската църква при Пирдоп, които са построени през същия исторически период.

Часовниковата кула в Ракитово;

Кулата Градот;

Комплексът, включващ християнска църква, хранилища и кули, е с приблизителна площ от 4 дка и разположен е върху хълм с надморска височина 1298-1311 м, е ориентиран по дължина в посока североизток-югозапад и е укрепен с крепостна стена, градена от цепен гнайсов камък и бял хоросан. От нея са запазени 43 м предимно откъм изток-югоизток, като на места височината достига 5 до 6 м, а дебелината й – 1,50 до 1,65 м. В северния край на крепостта личат основите на правоъгълна сграда с три квадратни ниши – две на южния зид и една на западния. Зидовете са градени от цепен (ломен) камък на кал, като се откриват и множество фрагменти от долиуми, късноантична и средновековна битова керамика. В западната част на крепостта се разкрива вътрешното лице на крепостната стена. На най-високата част и в центъра на комплекса някога се е издигала еднокорабна църква, ориентирана с дългата си ост в почти точен изток-запад.

Пашино бърдо.

В района на връх Пашино бърдо, на който се намират останките на древна тракийска крепост. Стената й е широка над метър и е със запазена височина 150 см. Крепостта обгражда интересна скала висока над 5 метра, върху която се намират 4 площадки, предназначението на които е неизвестно. От върха се откриват красиви гледки към Рила и част от Родопа.


"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел.
Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи в себе си."
Полина Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар